.

 

 

 

 

 


.

Ako se predsjednik FBiH i jedan potpredsjednik FBiH dogovaraju o uspostavi vlasti,

uz potpuno isključivanje iz tog političkog procesa drugog potpredsjednika FBiH, onda je to, ne samo blokada uspostave vlasti, nego i rušenje političko-pravnog sistema.

Potpuno neprirodno uvjerenje lidera "Trojke", koji su s visokim predstavnikom i pojedinim ambasadorima u Bosni i Hercegovini, izgradili prisan odnos u toj mjeri da su im poznate njihove namjere, da će visoki predstavnik ponovno nametnuti izmjene Ustava Federacije BiH, predstavlja najveću prijetnju političkoj stabilnostini u FBiH i istovremeno se pojavljuje kao glavni faktor blokade uspostave vlasti u skladu s izbornim rezultatima i voljom građana.

Takvo uvjerenje nije samo rezultat političkog romantizma lidera "Trojke", nego i političkog inžinjeringa osmišljenog u eksteritorijalnim odajama međunarodnih zvaničnika u BiH.

Upravo takvo njihovo uvjerenje, koje je rezultat labaratorijskog rada nekih međunarodnih birokrata, predstavlja destruktivnu energiju koja u samom temelju razara svaku pomisao o nužnosti političkog dijaloga i kompromisa.

Ako se predsjednik FBiH i jedan potpredsjednik FBiH dogovaraju o uspostavi vlasti, uz potpuno isključivanje iz tog političkog procesa drugog potpredsjednika FBiH, onda je to, ne samo blokada uspostave vlasti, nego i rušenje političko-pravnog sistema.

Lideri "Trojke" bi se, u interesu vlastite političke zrelosti, konačno trebali vratiti u političku stvarnost i shvatiti da demokratski karakter vlasti određuje jedino i samo volja građana iskazana na izborima, a ne njihov među/sobni dogovor ili njihov dogovor s visokim predstavnikom i pojedinim ambasadorima u BiH.

Naravno, volja građana, da bi bila autentični izraz njihovog htijenja, ne može se sa/birati po principu igre "aberečke-abertude" u kojoj visoki predstavnik ili američki ambasador ili Milorad Dodik ili Dragan Čović liderima "Trojke" uzvikuju "aberećke-abertude", a oni ushićeno odgovaraju koga ne/žele u vlasti.  stav.ba