.

 

 

 

 

 


.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo danas je u Travniku komentarisao posljednje obraćanje visokog predstavnika Christiana Schmidta,

eventualno nametanje novih izmjena Ustava FBiH, ali i izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.  Na pitanje da li se osjeća odgovornim i prozvanim Schmidtovim riječima, Lendo je kazao da se ne osjeća tako.

"Svakako da se ne osjećam odgovornim. Ja sam shvatio da rukovodstvo FBiH odnosno ove tri političke partije trebaju što prije sjesti i dogovoriti formiranje Vlade FBiH. Zadnji naši razgovori sa Schmidtom i njegova jučerašnja izjava pokazuje i ukazuje da upravo mi u BiH trebamo donositi važne odluke, a kada je u pitanju deblokada to treba uraditi rukovodstvo FBiH i tri političke partije. Ja sam to tako shvatio i prvi i drugi put", kazao je Lendo.

Dodao je da ne želi da prognozira kad će i šta će raditi visoki predstavnik.

"Ja ću ovih dana, do Bajrama, nastojati da iniciram sastanak ponovo s Lidijom Bradarom i Igorom Stojanovićem i da pokušamo okupiti tri predsjednika i da okončamo ovo. Pridružiti ću se svim onima koji pokušavaju iznaći rješenja kada su u pitanju određene ustavne promjene. Ako ima dobre volje, a vidio sam i u Parlamentu FBiH da određeni parlamentarci pokušavaju i imaju dobre prijedloge, mislim da je jedno takvo rješenje bolje nego da ga nameće visoki predstavnik", kazao je.

Kazao je da smatra da Schmidt zna šta radi, a da svaka odluka koja se donese nekome odgovara više, a nekome manje, jedni su zadovoljni, jedni nisu, ali se sve odluke moraju poštovati.

"Mi odluku moramo poštovati, kao i svaku, ako bi eventualno došla. Pozivam visokog predstavnika da bude partner u donošenju određenih odluka koje će biti najbolje za građane FBiH", kazao je.

Komentarisao je i izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je kazao da je Schmidt donio odluku u korist Hrvata u BiH.

"Gospodin Plenković ima dosta obaveza i posla u svojoj državi i bolje da se bavi državom svojih građana i neka pusti nas u BiH, koji ćemo zajedno pa i s Hrvatima riješiti ono što je najbolje za Hrvate, kao i za Srbe i Bošnjake. Jedni da budu zadovoljni, a ostali nezadovoljni - nije dobro rješenje za Bosance i Hercegovce", zaključio je Lendo.  (Vijesti.ba)