.

 

 

 

 

 


.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić osudio je i ocijenio neprihvatljivim miješanje lokalne vlasti u Vlasenici u rad

Medžlisa Islamske zajednice u ovom gradu.  Dopis koji je 11. aprila 2023. godine upućen Medžlisu Islamske zajednice u Vlasenici od strane opštinskog načelnika i načelnika Odjeljenja, a u kojem se, zbog navodnog nezadovoljstva građana, apeluje na smanjenje „nivoa zvuka islamskog poziva na molitvu“(ezana), predstavlja direktno miješanje u rad vjerskih zajednica i kršenje Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, koji je usvojen 2004. godine, navodi Hurtić i dodaje:

- Podsjećam da su u Članu 3. ovog Zakona, „vlasti entiteta, kantona, Distrikta i općina, prilikom donošenja i u primjeni propisa iz svoje nadležnosti, dužne osigurati prava na slobodu uživanja i ispovijedanja vjere i zabrane svake diskriminacije zasnovane na vjeri ili drugom uvjerenju“.

Hurtić navodi da je zbog toga, dopis upućen od strane općinske vlasti, u suprotnosti sa navedenim zakonom, te predstavlja diskriminaciju i narušava međureligijski dijalog. 

- Simptomatično je i da je apel za smanjenje jačine ezana upućen u najodabranijem mjesecu muslimana – ramazanu, i to nakon više od dvije decenije otkako su se Bošnjaci vratili na svoja ognjišta, obnovili porušene džamije, te uložili velike napore da organizuju vjerski život na području Vlasenice. Preživjele žrtve i povratnike, posebno boli činjenica da poziv za smanjenje ezana dolazi od načelnika kojem se pred Sudom Bosne i Hercegovine sudi za ratne zločine počinjenje 1992. godine u Vlasenici, i to uoči još jedne kolektivne dženaze ubijenim vlaseničkim Bošnjacima, koja će biti klanjana 22. aprila na mezarju Rakita.  Zbog svega navedenoga, pozivam lokalnu vlast da, umjesto dopisa koji uznemiravaju i diskriminiraju povratnike, uloži dodatne napore u promoviranje međureligijskog dijaloga i izgradnju povjerenja, kaže Hurtić i zaključuje:

- I na kraju, ovaj mjesec april, u kojem se u okviru dvije sedmice u cijeloj državi slave – Uskrs, Vaskrs i Ramazanski bajram, slika je višestoljetnog bogatstva naše domovine, koja potvrđuje da je ljepota Bosne i Hercegovine i u jačini zvona sa crkava i katedrala, ali i ezana sa džamija, navodi se u reakciji ministra Hurtića. (Vijesti.ba)