.

 

 

 

 

 


.

Unatoč tomu što je visoki međunarodni predstavnik u BiH Chrsitian Schmidt uputio,

kako je rekao, posljednje upozorenje političarima u Federaciji BiH da postignu dogovor oko uspostave nove vlade, nema dogovora.     SDA-ov dopredsednik Federacije BiH Refik Lendo i dalje ne želi staviti potpis na imenovanje vlade. Odbrojavanje do nove Schmidtove intervencije je čini se, počelo.

Intenzivni sastanci BH političkih stranaka u tjednu iza nas nisu urodili plodom. Dvije sarajevske stranke NES i Stranka za BiH koje su dio koalicije sa NDZ-om u sastavu takozvane Osmorke predlažu izmjene federalnog ustava.

- Kad imate nekakve društvene probleme, političke probleme, blokade i slično, tada se stvori atmosfera za izmjenu Ustava. Naš cilje je da izvedemo ovaj proces do kraja, barem predstavnički dom sa dvije trećine. Tu nam je bitna i postojeća parlamentarna većina i opozicija, kako bi se izmjene usvojile, kaže Admir Čavalić iz Stranke za BiH.

Bošnjaci za izmjenu Ustava, Hrvatima neprihvatljivo

Prijedlog nije prihvatljiv Hrvatima jer bi ubuduće bošnjačka većina lako mogla donositi odluke bez hrvatskih predstavnika. Bošnjačke stranke upiru prstom u Christiana Schmidta koji je u izbornoj noći 2. listopada izmjenom dijela izbornog zakona spriječio da se Hrvatina opet nameću predstavnici u federalnom Domu naroda.

- Mi nismo za privremena rješenja, mi smo za stalna rješenja. Obzirom na nepredvidivost gospodina Schmidta, mislim da danas ne postoji osoba u BIH koja može predvidjeti šta namjerava i kada namjerava učiniti. Priznat ćete, sve nas je poprilično neugodno iznenadio u izbornoj noći, kaže dopredsjednik SDP-a BiH Damir Mašić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra kako u izbornom zakonu i Ustavu više ništa ne treba dirati. Imaju, dodaje - "šest mjeseci da se dogovore sami". A politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić smatra kako će Christian Schmidt najvjerojatnije reagirati da bi odblokirao proces formiranja vlasti u Federaciji BiH.

Hrvati traže što žurniju uspostavu nove vlade Federacije BiH. Dodjelom kandidatskog statusa za ulazak u Europsku Uniju potkraj prošle godine, Bruxelles je BiH pružio ruku koju treba iskoristiti, kažu hrvatski politički predstavnici.

Pred Federacijom BiH je, po svemu sudeći, odlučujući tjedan hoće li napokon izaći iz duboke političke krize uz očekivanu intervenciju Christiana Schmidta.
(Vijesti.ba / HRT)