.

 

 

 

 

 


.

U septembru 2018. godine počet će Liga nacija Europe, a 55 selekcija bit će raspoređeno u četiri divizije (A, B, C i D).

Reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će diviziju B, koju čini ukupno 12 selekcija.

Naša reprezentacija če prema trenutnom rankingu biti u drugoj jakosnoj grupi divizije B zajedno sa Švedskom, Ukrajinom i Repubikom Irskom.

U prvoj jakosnoj grupi dvizije B nalaze se Austrija, Vels, Rusija i Slovačka, a u trećoj Sjeverna Irska, Danska, Turska i Češka.

BiH će za protivnike dobiti po jednu selekciju iz prve i treće jakosne grupe te će igrati sa svakim po dva puta (bit će formirane četiri grupe sa po tri reprezentacije).

Izvlačenje grupa zakazano je za 24. januar 2018. godine.

Mečevi će se igrati u septembru, oktboru i novembru 2018. godine.

S obzirom, da će se EP 2020. godine održati u 13 država, sve selekcije će igrati kvalifikacije za EP.

Kvalifikacije će bidi podijeljene u 10 grupa sa po pet ili šest reprezentacija, a dvije prvoplasirane će izboriti nastup na Europskom prvenstvu.

Preostala četiri mjesta bit će popunjena nakon što se odigra play off, u kojem će nastupiti pobjednici 16 grupa Lige nacija.

Ukoliko se pobjednik neke od grupa plasira na EP kroz kvalifikacije, onda će njegovo mjesto preuzeti sljedeća najbolja rangirana selekcija iz lige.

Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Engleska, Švicarska, Italija, Francuska, Poljska, Holandija, Hrvatska i Island;

Liga B: Vels, Rusija, Slovačka, Sjeverna Irska, Švedska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska i Češka;

Liga C: Slovenija, Albanija, Mađarska, Rumunija, Škotska, Crna Gora, Srbija, Grčka, Bugarska, Norveška, Izrael, Finska, Kipar, Estonija i Litvanija;

Liga D: Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farski Otoci, Latvija, Luksemburg, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.