.

 

 

 

 

 


.

U Potočarima će biti obilježena 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica, počinjenog u julu 1995. godine.   

 Komemoracija posvećena žrtvama genocida bit će održana u komemorativnoj sali Memorijalnog centra Srebrenica sa početkom u 10.30 sati. Od 12 sati na mezarju Memorijalnog centra planirano je polaganje cvijeća, odavanje počasti žrtvama genocida, te vjerski dio programa, klanjanje dženaze i ukop žrtava genocida.

Dolaze brojne delegacije

Obilježavanju 27. godišnjice genocida prisustvovat će brojne delegacije iz BiH, regiona, Evrope, ali i cijelog svijeta.

Između ostalog, najavljen je dolazak generalne sekretarke Vijeća Evrope Marije Pejčinović-Burić i evropske komesarke za ljudska prava Dunje Mijatović. Iz Evropskog parlamenta doći će zastupnici Natalie Loiseau, Javier Nart, Catharina Rinzema i Karen Melchior.

Također će biti prisutna brojna delegacija iz Turske, predvođena potpredsjednikom AK Partije i parlamentarcem u Velikoj narodnoj skupštini Turske Numanom Kurtulumusem. Doći će i predsjednik interparlamentarne grupe prijateljstva BiH-Turska i turski parlamentarac Refik Ozen, zatim zamjenik ministra kulture i turizma Ahmet Mishbah Demircan, kao i generalni sekretar AK partije Fatih Sahin.

Najavljeno je prisustvo i crnogorskog premijera Dritana Abazovića, potpredsjednice Vlade za vanjsku politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministrice evropskih poslova Jovane Marović, ministra pravde Marka Kovača, te ministra javne uprave u Vladi Crne Gore Maraša Dukaja.

U Potočarima će biti prisutna i brojna njemačka delegacija, predvođena potpredsjednicom Bundestaga Aydanom Ozoguz, kao i članom Bundestaga Adisom Ahmetovićem. Najavljeno je prisustvo i državne ministrice za Evropu i klimu pri njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Anne Luhrmann, te specijalnog izaslanika Savezne vlade Njemačke za zapadni Balkan Manuela Sarrazina.

Nderitu i Mesić

Delegaciju UN-a predvodit će zamjenica generalnog sekretara UN-a i specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Nderitu. Nizozemsku delegaciju predvodit će ministrica odbrane Kajsa Ollongren, a doći će i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Kolektivnom dženazom i ukopom posmrtnih ostataka na vječni počinak bit će ispraćeno 50 žrtava genocida. Tabuti su u Potočare stigli u petak, kada su se porodice i građani u suzama opraštali od svojih najmilijih.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić (1979., Tokoljaci kod Srebrenice), koji je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2006. gdine.     (Vijesti.ba)