.

 

 

 

 

 


.

Danas je počelo obilježavanje godišnjice osnivanja Armije RBiH i 18. godišnjice 2. pješadijskog puka OS BiH . 

Obilježavanje 18. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i 31. godišnjice formiranja Armije Republike BiH obilježeno je danas na Šehidskom mezarju „Kovači“, gdje su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović te brojne druge delegacije.

Ovom prilikom održan je i vjerski program na Šehidskom spomen mazarju “Kovači”.

U Narodnom pozorištu će, u 18 sati, biti održana Akademija povodom obilježavanja godišnjice formiranja Armije Republike BiH.

Podsjetimo, 15. aprila 1992. godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine, jedina zvanična oružana snaga Bosne i Hercegovine, međunarodno priznate i suverene zemlje.

Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i dobrovoljaca. Bila je jedina zvanična oružana snaga za vrijeme agresije na Republiku BiH. Nastala je iz potrebe za odbranom Bosne i Hercegovine, a njenim osnivanjem naša zemlja je prvi put dobila svoju vojsku.  

Vrhovni komandant bio je predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

U početku je brojala pet, a do kraja rata za odbranu države sedam korpusa. Pod zastavom sa zlatnim ljiljanima, tokom agresije na BiH, borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih naroda i upravo su multietnički sastavi jedinica bili jedno od glavnih obilježja Armije RBiH. Do 1993. godine odupirala se velikosrpskom agresoru, a od 1993. godine i velikohrvatskom. Opstankom Bosne i Hercegovine, Armija RBiH je izvojevala svoju najveću pobjedu.  (Vijesti.ba)