.

 

 

 

 

 


.

BiH, (Patria) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Husein efendija Kavazović kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) da su vjerske zajednice u BiH pozvane, više nego ikada, sudjelovati u izgradnji mira.

Na pitanje kako se boriti protiv politika u BiH, koje  ljude razdvajaju, reis Kavazović je rekao da „ukoliko se povežemo u jedan snop, mi za političare postajemo nepremostiva prepreka.“

„Možemo se boriti ukoliko smo uvezani kao katolici, muslimani, pravoslavci, Jevreji na ovim prostorima. Čovjek je Božje biće i sve počinje od nas“, rekao je reis Kavazović, prenosi Patria.

Govoreći o tome zašto ljudi u BiH odustaju od borbe i sve manje se bore protiv politika razdvajanja, opravdavajući se da je nemoguće u ovoj zemlji bilo što promijeniti, reis Kavazović smatra da građani sebe podcjenjuju.

„Vjerovatno podcjenjujemo sebe jer mislimo da je s druge strane neka velika sila koja ide prema nama. Ne. Smatram da je najveća snaga u pojedincu, naravno, ukoliko je pojedinac spreman na žrtvu. Žrtva mora postojati i tome nas uče sve religije. Ali žrtva mora biti na putu dobra i mira. Žrtva ne može biti na putu zla nego samo na putu dobra. Svako od nas to mora učiniti i mislim da je to spas“, istakao je reis Kavazović.